Jak vybrat dětské kolo?

Správný výběr kola pro dítě je klíčem ke spokojenosti s jeho vlastnictvím i samotnou jízdou. Příliš malý, příliš velký, příliš těžký nebo neatraktivní – splnění byť jednoho z těchto faktorů vás od toho může účinně odradit a o to nejde. Pohodlí, bezpečnost a radost musí být na prvním místě a ty zaručí perfektně sladěné kolo pro malé dítě.

 

Už od malička by se děti měly učit jezdit na kole , protože celý proces učení není nejjednodušší. Zpočátku je možné ty nejmenší vzít na projížďky v přívěsu za kolo , aby objevili kouzlo společných výletů. Až dítě povyroste, je čas na první, vlastní kopii, kterou však bude třeba za pár let vyměnit. Kolo jedné velikosti pro dítě nevydrží celý život. Růst komfortu se čas od času mění. S věkem také přibývají nové dovednosti, které jsou užitečné pro samostatnou jízdu. Z těchto důvodů se liší i velikosti dětských kol - od 12 do 24 palců a ta menší mají přídavná boční kolečka.

 

Dětské kolo s přídavnými kolečky si vyberte zde.

V jakém věku můžete začít své cyklistické dobrodružství?

 

Umístění dítěte na sedlo kola je většinou individuální záležitostí, zvláště když je to nejvhodnější. Důležitou roli zde hraje tempo psychomotorického vývoje a také schopnost stát na dvou nohách a stabilně chodit. Výrobci dětských kol jsou si těchto skutečností vědomi a doporučují s nimi začít dobrodružství již od 2 let.

 

Dříve - před druhými narozeninami - budou pro zábavu nejlepší odrážedla a pak balanční kola. Přechod na posledně jmenované modely přináší obrovské vývojové výhody – schopnost uvést tělo do rovnováhy, zlepšit motorickou koordinaci a naučit se udržovat rovnováhu. Díky tomu si získaly obrovskou oblibu a mnoho rodičů jejich nákup považuje za prioritu.

 

Další na řadě bude malé kolo s bočními kolečky. Dobrodružství na něm totiž může začít i 2leté dítě, počínaje dětským modelem s 12palcovými ráfky, ale předpokládá se, že největší užitek z učení se jízdy na kole dostane 3-4leté dítě. Naučí se šlapat, ovládat brzdu a se vznikem nových dovedností lze odpojit další podpěry a zbyde typický dvoukolák.

jak vybrat detske kolo

Jak vybrat kolo pro výšku dítěte?

 

Předpokládalo se, že výběr jízdního kola pro výšku dítěte je správný a umožňuje, aby dobře sedělo budoucímu uživateli. Navrhování věku nebude přesným determinantem, protože i mezi vrstevníky může být velký rozdíl ve výšce, natož když je věkový rozdíl několik let. Rodiče by také měli zvážit délku rukou a nohou a také dovednosti a fyzické schopnosti svých dětí. V eshopu hrackyzadobrekacky.cz najdete pestrý výběr jízdních kol.

 

Vyberte nové kolo pro své dítě jako dárek k narozeninám.

Jak vybrat velikost jízdního kola pro dítě?

 

Jednou z nejjednodušších metod výběru je změřit délku nohou zevnitř společně s botami a vypočítat překrok.

Jak to udělat? Položte dítě na rovný a rovný povrch. Umístěte malou knihu mezi nohy co nejvýše. Měříme od horního okraje knihy k zemi. Menší stojánek jde ruku v ruce s menší velikostí kol. Na výšku se vejde i několik variant (12, 14, 16, 18, 24 palců), proto výrobci uvádějí doporučený výškový rozsah budoucího uživatele a také vypočítanou výšku.

 

Údaje o výšce, stáří, ale i typu, velikosti kol a rámu modelu se liší. Obvykle jsou uvedeny spíše orientačně. Pokud máme pochybnosti, např. 14palcové kolo , pro jakou výšku bude vhodné, níže uvedeme přehlednou tabulku velikostí dětských kol spolu s přibližnými výpočty věku a výšky.

 

 

Velikost kola pro dítě a velikost kol

 

Velikost dětského kola závisí také na velikosti kol. Modely pro nejmenší i pro dospělé jsou uvedeny v palcích. Začínají na 12 a končí na 24. Podrobněji byly popsány výše, ale není těžké uhodnout, že čím starší dítě, tím větší kolečka bude mít. Díky tomu můžeme víceméně určit například, jaké kolo pořídit pro 2-3leté dítě a které bude fungovat pro dítě školního věku.

 

Zejména v druhém případě máme širší výběr a poměrně velký rozptyl, pokud jde o velikost ráfku - od 16 , 18 až po dokonce 24 palců . Do tohoto prostoru se vejde i společné kolo s převody pro dítě.

 

Rodiče si postupně všimnou, že po nějaké době bude muset být stávající model nahrazen o něco větším. Velikostí dětských kol je tolik, že důrazně nedoporučujeme kupovat je na tzv "budoucnost". Cvičení této metody může dokonce vaše batole od jízdy odradit. Je lepší vybrat takovou, která má možnost nastavení volantu a sedla, takže déle vydrží s komfortem. Pokud malý uživatel z kola vyroste, můžete ho darovat dalšímu dítěti v rodině nebo ho jednoduše prodat.

 

Vyrostlo vaše dítě z jízdního kola? Je čas koupit mu větší!

Dětské kolo na míru vašim potřebám

 

Pokud již víme, jaká velikost kola pro dítě bude nejvhodnější, je na čase ji budoucímu uživateli ještě lépe sladit. To znamená zodpovězení několika otázek, které vás přiblíží k výběru jediného, ​​nejvhodnějšího modelu.

 

Boční kola nebo ne? Na začátku cyklistiky jsou boční kolečka velmi praktická. Poskytují dětem pocit stability, zvláště těm, které procvičují rovnováhu. Modely s takovým přídavkem jsou také bezpečné a lze je kdykoli přestavět na dvoukolové verze.

 

Hliník nebo ocel? Výběrem modelu s rámem z prvního z těchto materiálů máme větší jistotu, že se bude jednat o lehké kolo. Ocelové konstrukce jsou odolné, ale také obvykle těžší, což ovlivňuje celkovou hmotnost kola. Pokud hodně váží, stane se také neskladným, těžkopádným ovládáním a může dítě odradit od řízení.