Jak se nejlépe starat o nábytek z palet

Všechno dřevo má jednu špatnou vlastnost, a sice, že absorbuje vodu a hodně vysychá. To vám u zahradního nábytku nejen změní vzhled, ale výrazně sníží jeho životnost! Ani nábytek z palet není výjimkou. Při změně teploty a stupně vlhkosti často dochází k tvarovým změnám, kterým můžete i předcházet.

Vhodné ošetření dřevěného zahradního nábytku zahrnuje pár fází. Čerstvě koupený nábytek je třeba ošetřit proti plísním, dřevokaznému hmyzu nebo povětrnostním vlivům. U starších dřevěných ploch je potřeba obnovit i ochranný nátěr.

Materiály a polotovary pro paletový sedací set

K výrobě posezení z palet potřebujete kvalitní dřevěné palety, které jsou vyrobeny ze silných špalíků a lamel. Každopádně pro výrobu setu potřebujete i brusku, pilu, barvu, štětce, šrouby, úhelníky a další potřeby. Ale nejdůležitější jsou polštáře na palety, které je ochrání před poškozením.

Jak si vyrobit vlastní posezení?

Po zvážení a naplánování celé soupravy je třeba palety na sezení vhodně opracovat. Ty bývají vyrobeny z rostlého dřeva s nízkou mírou povrchové úpravy, takže je očistěte od třísek a nečistot, obrousit (bruskou, smirkovým papírem), aby skutečně vynikl povrch. Dřevo musí být impregnováno proti nepříznivým klimatickým podmínkám a škůdcům a opatřeno nátěrem. Kompletní příprava palet přibližně 3 dny a nátěry a impregnace musí dobře vyschnout!

pallets for seating

V tomto okamžiku ji lze nařezat, vyčistit a osadit kovovými součástmi a ozdobami, které odpovídají návrhu. V případě, že plánujete palety naskládat na sebe a poté vyřezat například pohovku, může být dobrým nápadem celou konstrukci sešroubovat a poté provést výřezy. Odkryté části lamel by měly být v tu chvíli ještě jednou povrchově upraveny.

Jak pečovat o nábytek z palet?

Nespornou výhodou nábytku z palet je, že je bezúdržbový. V případě, že jste palety naimpregnovali proti škůdcům, máte na dlouhou dobu zajištěno. Akrylový nátěr je zase voděodolný, takže ani déšť nábytku z palet neublíží. V případě, že se jej rozhodnete na zimu odložit, například do kůlny domku či jiného přístřešku, budete se muset smířit s tím, že jej jednou za 5-10 let zbrousíte a znovu natřete, abyste mu dodali lepší vzhled. Pravidelná údržba zahrnuje otření lamel hadříkem do sucha.

pallets for seating 2

Polstry a sedáky na palety

Každá kvalitní sedačka z palet musí mít i polstry, aby se vám na ní lépe sedělo. Navíc, vzorovaný sedák, dokáže sedačku vylepšit a nenuceně ji dosadit do celého konceptu zahrady. Sedáky si můžete buď jednoduše koupit nebo si je ušít.

Jak vybrat sedáky na palety?

Sedáky se správně vybírají podle několika parametrů. Samozřejmě, že mezi první se řadí typ sedáku – nebo taky podle zaměření, zda bude umístěn na křesle, lavici nebo jinde. Takže, podle toho, co si postavíte, tak i vybíráte. A to doslova. Musíte totiž také myslet na rozměry a uchycení. Kromě toho byste se měli zaměřit na materiál látky a výplně, protože ne vše se dá vyprat!