Vaření a hodování pod širým nebem vylepšíte správným grilem

Grilování na zahradě je oblíbenou činností v nejedné rodině. Vybudovat si zázemí na zahradě či verandě můžete poměrně snadno. Tipy na grilování se na vás valí z každé strany, tak proč toho nevyužít?

K dobrému zážitku s rodinou, přáteli nebo se sebou samým, nikdy nebylo lehčí. Gril dnes má mnoho podob a velikostí. Už neváhejte a podívejte se na to, jaký gril si pořídit a naučte se na něm vařit.

Zažijte grilování podle svého

Je jedno, zda plánujete grilovat doma, na zahradě, balkoně či verandě. Pokaždé byste si měli položit otázku, zda preferujete elektrický gril, plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí. Při výběru správného grilu byste se měli zaměřit i na jiné parametry!

Gril na dřevěné uhlí

Jsou vhodné zejména na zahradu nebo na verandu rodinného domu, zejména pro pravidelné používání. Jídla opékaná na dřevěném uhlí jsou vyhledávaná pro svou nezaměnitelnou chuť a kouřovou vůni. Údržba grilu na dřevěné uhlí je u všech druhů grilování na plameni opravdu náročná, stejně jako úprava pokrmů.

Elektrický gril

electric grill

Jsou známé svým flexibilním využitím. Při opékání na elektrickém grilu nevzniká kouř ani ohnivé zbytky. Výhodou elektrických grilů je, že se snadno a bezpečně používají a jejich údržba je méně časově náročná. Ať je to jakkoli, ve srovnání s jídlem připravovaným na dřevěném uhlí, elektrický gril jídlo tolik neobohatí!

Plynový gril

Jako palivo se používá propan v lahvích, což zaručuje jednoduché zahřívání a regulaci teploty plamene. Je zapotřebí opravdu velmi jednoduchá údržba – při grilování nevzniká žádný kouř ani ohnivé zbytky. Každopádně jídlo nemá běžnou kouřovou chuť dřevěného uhlí. K tomu patří i rozšířené plamenové grily s lávovými kameny, které pomáhají rovnoměrně šířit teplo při grilování. V porovnání s jinými druhy grilů je plynový gril velmi nákladný.

Žádný gril se neobejde bez příslušenství

Jedním z nejdůležitějších doplňků grilu – a to zejména u venkovních grilů je jeho horní část. Oceníte ji zejména v nepříznivých klimatických podmínkách. Často je gril s poklopem dodáván s teploměrem, který vám poskytne přehled o teplotě uvnitř. Díky tomu nedochází ke zbytečnému unikání tepla, což snižuje i spotřebu paliva. Které další cenné doplňky můžete potřebovat?

grill

Větrací otvory – i ty jsou velmi důležité

Větrací otvory na víku a na spodní straně výparníku regulují přívod vzduchu do topeniště, a tím i teplotu. Čím více vzduchu dovnitř pustíte, tím vyšší teploty dosáhnete, ale tím častěji budete muset přikládat. V případě, že jste opravdoví nadšenci do grilování, nekupujte si gril bez větracích otvorů.

  •       Kolečka slouží k jednoduššímu přesouvání grilu z místa na místo
  •       Odkládací místa jsou rozhodujícím příslušenstvím, abyste měli vše po ruce
  •       Výsuvný popelník zachycuje žhavé zbytky pro jednoduchou údržbu a čištění po grilování
  •       Tepelně odolné rukojeti jsou nezbytné, protože kov je vodivý a mohl by snadno způsobit popáleniny