Dětské panenky - jakou koupit?

Chcete vaši malou princeznu potěšit panenkou, ale nevíte si vybrat? Máte dilema, zda je panenka vhodnou hračkou pro kluka? Odpovědi naleznete v našem malém průvodci při výběru dětské panenky.

Panenka je nejoblíbenější a nejpopulárnější hračka dívek již několik staletí. Často je také důvěrným přítelem a strážcem dětských tajemství. Hry na mámu hrají ve vývoji dětí důležitou roli i v době technologií, počítačů a moderních hraček. Hra dítěte s oblíbenou panenkou podněcuje fantazii, představivost, rozvíjejí komunikační schopnosti a sociální dovednosti. Děti si vytvářejí různé příběhy, napodobují chování dospělých, čímž získávají a rozvíjejí své zkušenosti.

dětské panenky_1

Asi do období 3 let přináší hra s panenkami velkou radost nejen dívkám, ale také chlapcům. Podobně jako dívky při hře kopírují chování matky, kluci imitují roli otce v rodině. Při hrách s panenkou dokáží děti snáze vyjádřit své pocity, postoj ke konkrétní situaci, která je trápí, a proto jsou panenky stejně důležité v životě dívek i chlapců.

Dívky si pro hře s panenkami zkoušejí roli jako budoucí matky a ženy, se všemi atributy ženskosti. V roli matky si zdokonalují jemnou motoriku, získávají sociální dovednosti, ale takové si kompenzují své závislé postavení na dospělé, a tak prosazují svou převahu při hrách s panenkou. Děti při hrách s panenkou tlumočí slova dospělých.

Podle toho, jakou panenku při hrách dítě preferuje, se můžete dozvědět více o zájmech a potřebách vašeho holčičky.

Jakou panenku vybrat

Dnes si opravdu můžete vybrat panenky z bohaté nabídky, ale při koupi dětské panenky pro vaši malou maminku berte v úvahu i několik důležitých faktorů.

Pro děti do jednoho roku vybírejte hadrovou panenku. Materiál takové hračky musí být kvalitní a na dotek jemný. Měkké tělo a nízká váha umožňují děťátku s první panenkou snadnou manipulaci. Přikloňte se k jasným barvám a usměvavému výrazu obličeje, které přitahují pozornost a zájem dětí.

Pro rozvíjení jemné motoriky dětí jsou skvělým prostředkem didaktické panenky. Při jejich oblékání, svlékání se děti učí zapínat knoflíky, zip, zavazovat šňůrky.

Nakupujte u nás panenky za nejlepší ceny

dětské panenky

Asi v 18 měsících dívky začínají imitovat roli matky. Při hře s panenkou opakuje malá maminka všechny činnosti, které prožívá sama. Panenku krmí, uspává, koupe, kočárkuje. Pozornost pečlivých malých maminek poutají panenky s vzezřením miminka. Radost jim uděláte panenkou vydávající zvuky miminka jako pláč, smich, první slova dětí – máma, tata.

Jelikož v tomto věku, děti milují své panenky oblékat a svlékat, při koupi myslete také na to, aby manipulace dětí s oblečením panenky byla snadná a dítě ji zvládlo i bez pomoci dospělých.

Ve věku asi 3 let si pozornost dívek získávají panenky s realistickými funkcemi, kterými připomínají skutečné dítě. Panenka je, plače, směje se, pije, čůrá a je schopna imitovat další činnosti typické pro dítě.

Dokonalý zážitek ze hry s panenkou v tomto období podpoříte vhodnými doplňky pro hry s panenkou.

Panenka se může stát kamarádkou, sestrou, ale také vám pomůže připravit starší dítě na příchod sourozence.

Ve věku asi čtyř let chtějí už i malé princezny upoutat pozornost, získat obdiv a v životě dívek se objevují panenky zdůrazňující ženskou krásu.

Jak vidíte, panenka hraje v životě dívky důležitou roli, takže při její koupi zohledněte věk vaší malé princezny. Takové dávejte pozor na její velikost i váhu, aby s ní holčička uměla snadno manipulovat. Pozornost soustřeďte i na to, zda malá princezna touží po panence, kterou může koupat, česat, krmit a převlékat. A u těch najmenších maminek je závažným faktorem i čištění panenky.