První dětské chodítko

Prvních pár měsíců s dítětem uteče jako voda a najednou se z ležícího dítěte stane malý zvědavec, který musí všechno vidět, a vy máte pocit, že je ho všude plno. Začíná to plazením, pak poleze po kolenou a najednou se postaví!

Během prvního roku života se děti učí a dělají pokroky ohromující rychlostí, a to včetně prvních krůčků. Každopádně pak dítě začne běhat po bytě na vlastní pěst, musíte mu zajistit jistou péči a zažijete pár nežádoucích karambolů. V tu chvíli začne každý rodič přemýšlet, jak dítě zabezpečit před pády a zároveň ho podpořit v samostatné chůzi. Pokud se s tímto problémem potýkáte i vy, máme pro vás řešení. Pořiďte svému malému dítěti chodítko. Jakmile budě dítě starší, určitě si vyberete z naší bohaté nabídky odrážedel a šlapadel.

Je chodítko vhodné pro dítě?

Tato otázka se týká statických/sedících chodítek. V minulosti by vás tato otázka neznepokojovala a možná by vás ani nenapadlo, že by chodítko mohlo dítěti nějak ublížit. Kdysi v něm děti poskakovaly celé hodiny denně, matky měly čas na domácí práce a nikomu to nepřipadalo nenormální. V dnešní době, je tato problematika velmi aktuální, a to nejen v případě chodítek, ale také v případě dětských hopsadel. Na internetu najdete různé úvahy, které dokazují, že jak chodítka, tak hopsadla jsou nepřijatelná pro zdravý vývoj pohybového aparátu vašeho dítěte.

baby walker

V některých zemích je jejich prodej zakázán. Když vaše malé dítě začne chodit, musí se naučit pracovat se svým těžištěm a udržet si svou rovnováhu. Zároveň se při chůzi vytváří klenba chodidla. V případě, že v něm dítě chodí pravidelně, může si vytvořit nesprávný styl chůze. Proto používejte zdravý rozum – nechejte dítě v chodítku jen na krátkou dobu, a ne na hodiny! Krátký pobyt v chodítku vašemu malému neublíží.

Dynamické

Aktivní dětské chodítko slouží jako všestranná opora pro nejisté začátky, navíc slouží jako hračka – dynamické chodítko je vhodné nejen pro procházky, ale i pro sezení a hraní. Takže si ho budete moci pořídit i v případě, že vaše dítě ještě neudělalo první krůčky. Ve většině případů jsou tato chodítka vhodná již od 6 měsíců. Na přední straně jsou zpravidla různé inteligentní a poučné komponenty. Dítě se hrou učí tvary, barvy, čísla a písmena. Všechny tyto komponenty jsou naplánovány tak, aby dítě zábavnou formou povzbudily k zapamatování.

K dispozici je také dívčí verze dynamického chodítka – vypadá jako kočárek pro panenky, vaše dítě v něm může vozit panenku nebo jinou hračku. Tělo chodítka je tímto způsobem nahrazeno korbou kočárku, která zabírá místo pro umístění dalších hraček. Aktivní dětské chodítko se doma využije déle než neaktivní.

Neaktivní / Statické

Statické dětské chodítko si lze představit jako dětskou židličku na kolečkách. Dítě v chodítku nesedí – je zavěšeno jako v hopsadle a špičkami se odráží od podlahy. Kolem dítěte je veden široký horní a dolní rám s kolečky, který omezuje dosah dítěte. Zvídavá ruka nedosáhne například na stolek nebo na podlahu, kde mohou být drobnosti, které by dítě mohlo spolknout. Neaktivní chodítko lze využívat přibližně od 6 měsíců. Dítě ho bude používat, dokud se nenaučí chodit samo – což se stane velmi rychle.

baby walker 3

Bezpečnost dětského chodítka

Dětské chodítka pro nejmenší jsou skvělou pomůckou – udržují dítě v pohybu a pomáhají mu s jeho nejistými krůčky. Ale jako opatrovníci musíte myslet na bezpečnost. Používání chodítek a odrážedel s sebou nese nebezpečí, zejména pokud na dítě nedohlížíte a necháte ho, aby se samo pohybovalo po bytě, domě nebo zahradě. Opatrovníci na to často neuvědomují, ale nadanější děti mohou v chodítku vytvořit velmi vysokou rychlost. Jen jeden pohyb může způsobit škodu.

Jaké byste měli hledat bezpečnostní prvky?

Při nákupu dětského chodítka věnujte pozornost bezpečnostním prvkům, které pomohou zabezpečit vaše dítě před nepříjemnými nehodami v bytě. Zaměřte se na pevnost, jeho kvalitu, skládací součást, výšku, brzdu, zajištění proti pádu, zda dítě může spolknout nějakou část chodítka nebo se pořezat o ostrou hranu, přiskřípnout si prst atd. Všechny bezpečnostní požadavky a testovací strategie jsou řízeny evropskou normou EN 1273-2005.